StabiliteitsoefeningenStabiliteitsoefeningen

In een eerder artikel over stabiliteitsoefeningen en core training heb ik 10 punten aangehaald die je door goede core training effectief kunt bevorderen. Deze onderwerpen zal ik komende tijd nader toelichten. Te beginnen bij stabiliteit.

Stabiliteit = een toestand van evenwicht, onwankelbaar.

  1. het vermogen van een dynamisch systeem om in de gewenste evenwichtsstand terug te komen na een verstoring.
    • in een stabiel systeem kunnen grote veranderingen plaats vinden(!), de stabiliteit zegt alleen iets over de resistentie tegen ongewenste verstoringen 

Ons lichaam is een ongelooflijk dynamisch systeem, en zoekt in die dynamiek constant naar een punt om niet om te vallen. Elke beweging die we maken is een verstoring van het evenwicht dat we hebben gevonden in het moment voor de beweging. Dit vergt een zeer grote samenwerking van allerlei systemen in ons lichaam. Bijvoorbeeld spieren, zenuwen, evenwichtsorgaan, hersenen, bloedvaten, gewrichten, sensoren, ogen, oren, banden. Kortom, ons hele lichaam is bezig om er continu voor te zorgen dat we niet omvallen. Stabiliteit zegt dan ook vooral iets over de kwaliteit van ons lichaam om ervoor te zorgen dat we niet omvallen.  Dit niet alleen bij ongewenste verstoringen (duwen, wind, plotselinge bewegingen). Maar ook bij verstoringen die we zelf veroorzaken: bv lopen, opstaan, gaan zitten, liggen, fietsen, enzovoorts.

Stabiliteit

De stabiliteit van ons lichaam halen we vooral uit een juiste stand van onze gewrichten ten opzichte van elkaar. In de juiste stand is er maar heel weinig spierkracht voor nodig om ons lichaam stabiel te houden. Hier hebben we onze core spieren voor: met heel weinig spanning vormen die een soort corset voor ons hele lichaam. Bij een verstoring van onze stabiliteit zorgen deze core spieren er ook weer voor dat we weer teruggaan naar een evenwichtspunt en dat we niet omvallen. Om vandaar uit weer een volgende beweging te maken. Bij lopen bijvoorbeeld is elke stap die we maken een continu proces van evenwicht zoeken, verstoren, evenwicht zoeken, verstoren, enzovoort.

Instabiliteit

Juist omdat het zo’n gecompliceerd proces is kan er dus ook veel misgaan. Als een van de systemen die meewerken aan de stabiliteit in ons lichaam uitvalt of verminderd functioneert, hebben we al een probleem. Ga maar eens staan, op 2 benen of 1 been en doe je ogen dicht. Gegarandeerd dat je uit je evenwicht raakt en snel weer je ogen opendoet.

Bij een verminderd functioneren van onze core treedt dit probleem ook op, alleen niet zo merkbaar als bij je ogen dicht doen. We gaan compenseren met andere systemen, die daardoor dan na verloop van tijd overbelast raken, omdat ze een dubbelfunctie uitvoeren. Ga maar na: als op je werk je collega tijdelijk uitvalt en je neemt de taken voorlopig over, ga je dat niet lang volhouden: je raakt overbelast.

Blessures

Hierdoor kunnen er dus blessures ontstaan in die systemen die de taken overnemen van de hoofdstabilisator, onze core. Bijvoorbeeld: een spierscheur, overrekking van een kapsel, kraakbeenproblemen door extra druk, verkeerde houding met als effect spierspanning in diverse gebieden. Met dan weer als effect hoofdpijn, vermoeidheid, enzovoort.

Behandeling

Behandeling wordt dan vaak gericht op het herstellen van het systeem dat overbelast is geraakt, bv die spier versterken zodat die niet opnieuw scheurt. Of op het herstellen van de houding, maar niet met behulp van de core, maar door de spieren te versterken die juist klachten geven. Met als gevolg dat het even helpt, omdat een sterkere spier natuurlijk iets langer zijn dubbelfunctie aan kan, maar toch weer overbelast raakt. En je weer een blessure of klacht krijgt.

En natuurlijk is het belangrijk dat een systeem wat overbelast is geraakt te laten herstellen. Maar daarnaast is het dus heel belangrijk om te kijken naar de echte oorzaak van een klacht of blessure. En in een heel groot aantal van alle klachten die ik tegenkom is een niet goed functionerende core, of beter gezegd een niet goed gebruikte core de onderliggende oorzaak.

Nu zijn er allerlei core oefeningen te vinden op internet, in de sportscholen, in boeken. MAAR hoe je core op de juiste manier te gaan gebruiken is iets wat ik maar weinig of niet kan terugvinden op internet, in sportscholen of in boeken.  Het is echt niet moeilijk, het vergt juist heel weinig kracht. Wat het wel vraagt is bewustzijn om je core aan te spannen in combinatie met een goede houding, hoe die aan te spannen en focus om dat te blijven doen.

Nieuwsgierig geworden naar je core? Ik vertel je er graag meer over, en laat je graag zien en ervaren hoe het is om je core aan te spannen. Want dat is een ervaring op zichzelf. Heel veel mensen staan elke keer weer verbaasd wat voor een effect dit geeft.

Wil jij ook klachten effectief verhelpen, en voorkomen dat ze opnieuw optreden:

   Ja, ik wil graag een afspraak maken

  of bel mij op 06-16394651

Ik verwelkom je graag in mijn praktijk!

Hartelijke groet

Jeroen Verdonk