Fysiotherapie

Fysiotherapie

Bij al je fysieke klachten op het gebied van spieren en gewrichten helpt fysiotherapie je weer te bewegen. Dat is het voornaamste doel.

Ik leer je altijd je core te trainen om meer stabiliteit te krijgen.

Wat levert 10 minuten core training per dag je op?
1 Het geeft meer stabiliteit
2 Het geeft meer mobiliteit
3 Het kost minder energie om te bewegen
4 Het zorgt ervoor dat je krachtiger wordt
5 Het voorkomt dat je blessures krijgt of lichamelijke klachten
6 Het geeft meer ademruimte
7 Het geeft meer ontspanning
8 Het geeft meer bewustzijn op je omgeving
9 Het geeft meer effectiviteit in je handelen
10 Totaal effect: het beïnvloed je leven op een positieve manier

 Stability training

Heb jij vaak blessures en weet je niet waarom?
Raak je vaak al veel energie kwijt tijdens kleine oefeningen?
Wil jij je core trainen op een nieuwe manier?

Core stability

Wat is het?
Core Stability betekent letterlijk vertaald de kern van je lichaam stabiel houden/maken.

De kern van je lichaam bestaat uit een deel van je buik en lage rugspieren, aan de bovenkant begrensd door je middenrif, aan de onderkant begrensd door je bekkenbodemspieren (ook wel het powerhouse genoemd) Deze spieren vormen samen een corset die je romp stabiel houden. In je lichaam is er een verschil tussen bewegingsspieren en houdingsspieren. Een aantal van deze spieren worden hieronder weergeven.

Dit zijn de schuine buikspier en je rechte buikspier. Dit zijn de bewegingsspieren die je gebruikt bij draaien, buigen, schieten, slaan, enzovoorts.

Je houdingsspieren liggen onder bewegingsspieren en die gebruik je om je romp stabiel te houden. Daarnaast geef je op die manier je bewegingsspieren de kans om goed kracht te kunnen zetten.

Hoe werkt het?
Core stability oefeningen zijn dus gericht op het leren aanspannen van deze houdingsspieren, deze spieren gebruik je de hele dag door om je stabiliteit te waarborgen. Hierbij is het dus ook belangrijk dat je weet hoe je deze spieren kan gebruiken. Dit is helaas niet altijd het geval, veel mensen zijn vergeten of hebben nooit geweten hoe ze deze spieren moeten aanspannen en schakelen hierdoor de bewegingsspieren in.
Wanneer dit gebeurt wordt er eigenlijk veel onnodige energie verspild. De bewegingsspieren kost het meer energie om de stabiliteit te waarborgen en moeten dus harder werken. In dit geval betekent harder werken veel spanning op je spieren zetten. Hierdoor kun je niet meer makkelijk bewegen, verzuur je snel en krijg je uiteindelijke pijnlijke spieren. Ook zijn de bewegingsspieren eigenlijk niet bedoel voor deze dubbele (stabiliteits-)functie waardoor je al sneller overbelasting kunt krijgen.

Core stability oefenen gaat dus gepaard met bewust aanspannen, lage spierspanning, goede tuning en een juiste houding. Hierdoor krijgen de bewegingsspieren de kans om hun juiste functie uit te voeren. Waardoor een krachtoefening veel makkelijker gaat, er veel stabieler uitziet en minder energie kost. Dit kan zich weer vertalen in bijvoorbeeld een wedstrijd die je langer volhoudt, minder snel een blessure oplopen of minder moe worden tijdens je werk.

Fysiotherapie bewust gezond bewegen